guide till snabbstädning av hemmet

Snabbstädning av huset

Ibland när du vill städa snabbt är egentligen det enda du vill att det i alla fall ser rent ut. Oftast när gäster kommer på besök så vill du att de ska få intrycket att du alltid håller ordning hemma (särskilt om det är en potentiell framtida partner som du vill imponera på).

Så städar du huset snabbt – eller så att det i alla fall ser rent ut

Nu säger jag inte att du inte vill städa huset ordentligt (se den sista paragrafen), men om du fortfarande ännu inte upptäckt glädjen med att bo i ett rent hem, så kommer denna artikel ge dig en hel hög med råd som du kan använda på ett ögonblick.

Nödsituationer:

  1. Spärra av området – stäng alla dörrar och dela av det minsta möjliga området där dina gäster kommer att få vistas och städa endast den delen.
  2. Damma av allt som är svart.
  3. Dammsug snabbt alla mattor.
  4. Röj upp i oordningen (även om det innebär att springa omkring med en tvättkorg och slänga allt där i som inte hör hemma och sedan gömma bort den i ett avstängt rum). Ju mindre saker som står framme, även om det är prydnadssaker desto bättre. Tänk minimalistiskt.
  5. Gör dig av med alla högar av smutsig disk. Insidan av diskmaskinen och ugnen är ett perfekt gömställe. Torka av bänkytorna för att få bort alla smulor och vattenringar.
  6. Vad är det första som dina gäster kommer att se då de kommer in i ditt hus? Röj upp, täck över eller dra till allt som syns. Fyll upp en till korg eller använd garaget som gömställe för att förvara överblivna saker. Det kan låta knäppt att måsta flytta bilen för att kunna använda garaget som tillfällig sopstation, men hur imponerad vill du inte att dina gäster ska bli?
  7. Tänd ljus eller använd en doftspray för att få huset att dofta gott.
  8. Om du inte har tid att ta en dusch innan gästerna kommer, ta i alla fall på dig en ren fräsch tröja, applicera ny deodorant och tvätta av ansiktet.

Tid att planera – så kan en stökig person komma undan med illusionen av ett rent hem

Förhoppningsvis så har du två badrum. Om så är fallet så bestäm vilket av dem som kommer att vara för gästerna. Rengör det en gång och gör det ordentligt. Se till att det luktar gott och använd det aldrig mer. Låt inte släkten (OK, förutom din mamma, far/mormor eller favorit moster/faster då) använda badrummet. Det är endast till för att imponera på folk.

Men, om du nu bara har ett badrum, och du är en liten grispelle, ja, då står du inför ett dilemma. Om du inte känner för att hålla det badrummet rent själv så rekommenderar jag verkligen att du anlitar någon att göra det åt dig. Om du är en ensamstående kille och vill imponera på damerna, så ja, då är ett rent badrum väldigt viktigt. Är du å andra sidan tjej och låter killen du gillar se att du har ett smutsigt äckligt badrum… ja, oavsett vad det kostar, se till att det blir rent!

Så till nästa steg. Ställ dig i dörröppningen till huset och se vad du först ser när du kommer innanför dörren. Håll det du ser alltid rent och i ordning. Så fort som du är på väg att skapa en hög av smutsig disk eller högar med kläder tänk dig för vart du gör det. Kommer du kunna gömma undan eller täcka över det snabbt? Kommer det att lukta illa? Om du kan avsätt ett rum i ditt hus, förslagsvis det första rummet efter ingången, som ditt ”gästrum.”

Det går inte att understryka nog hur viktigt det är att tänka på att ha ett gästrum. En av mina vänner, som har gjort många jobbintervjuer, påpekade för mig att oavsett hur smutsigt det kan vara på ett företags kontor, så finns det alltid ett rent och snyggt möblerat rum vid ingången. Han sa också att om det rummet inte är rent och snyggt så gör det att han helst vill fly bort från företaget redan innan intervjun börjat!

Eftersom jag själv alltid håller rent omkring mig så kan du tänka dig hur svårt det varit för mig att skriva denna artikel. Jag är verkligen en pedantisk städgalning. Jag brukade hata att städa men efter jag upptäckte hur mycket glädje ett rent och städat hem ger mig, så gör jag nu allt för att hålla det i allra bästa skick. Jag hoppas att du också kommer dit en dag.