bli av med mögel. en guide till mögelsanering

Mögelsanering – Steg för steg åtgärder samt rengöring

Närvaron av mögel skapas av dålig ventilation och överdriven mängd fukt. Om det inte behandlas så kan bakterierna skapa flera hälsorisker som innefattar allt från astma till allergier. Framförallt hem som inte har några inneboende är mest i riskzonen för mögel, framförallt om de har drabbats av vattenskador eller naturkatastrofer.

Om du är delaktig i en fastighetsrenovering som kräver mögelsanering så behöver du vara förberedd på att hantera mögel. I den här artikeln kommer vi ge några tips och tricks som hjälper dig på vägen att bli av med mögel genom en mögelsanering.

4 steg för mögelsanering

Steg 1 – Börja reparera läckor runt om i hemmet. Det inkluderar rör och skadade tak. Sådana läckor är ofta källan till mycket fukt och det kommer hjälpa möglet fortsätta växa.

Steg 2 – Eliminera extra fukt genom att använda avfuktare eller fläktar. Dessa maskiner kombinerat med öppna fönster och ventilationssystem kommer torka ut hemmet.

Steg 3 – Rengör alla mjuka ytor med en våt-torrdammsugare innan du ställer ut dem för att torka. Den här metoden kan användas på soffor, mattor, gardiner etc. Om dessa saker fortfarande är mögliga när de är torra så bör du kasta dem.

Steg 4 – Kasta porösa material som har tecken på att mögel växer på ytan. Inspektera allt kakel, gipsväggar och isolering.

Rengöring – så blir du av med mögel

Steg 1 – Se till så du använder skydd. Skyddshandskar och skyddsglasögon bör bäras hela tiden när du arbetar inne i hemmet. Håll alla fönster och dörrar på glänt och överväg att använda en respirator i de fall doften är särskilt stark.

Steg 2 – Skapa en blandning av rengöringsmedel utan ammoniak och varmt vatten. Använd ¼ kopp rengöringsmedel per 3,5 liter vatten.

Steg 3 – Applicera lösningen rikligt på alla mögliga ytor med en hård borste. Se till så du skrubbar ordentligt och rensa mellan skrubbningarna med rent vatten.

Steg 4 – Gör en blandning av ¼ kopp blekmedel och 3,5 liter varmt vatten. Den här blandningen är till för att desinficera alla ytor som rengörs och döda alla sporer som finns kvar. Häll lösningen i en sprayflaska och applicera.

Steg 5 – Applicera blekmedelsblandningen rikligt. Använd nog med medel för att se till så ytan blir helt dränkt. Var säker på att torka upp eventuell överflödig lösning.

Steg 6 – När du väl har applicerat lösningen bör du låta den torka över natten. Om du har följt stegen ordentligt så kommer du snart vara mögelfri. Grattis! 

Kontakta en rekommenderad städfirma i Söderhamn för information om du är i behov utav städhjälp.